sobota 4. apríla 2015

Vizualizácia Melzy (obrázková úvaha)

Namiesto písania by som sa dnes radšej chcel ponoriť do trochu obraznejšej témy. Doslova obraznejšej. Po zvyšok článku vás bude sprevádzať kompilácia rôznych fotografií, obrázkov a ilustrácií, ktoré vám dúfam pomôžu s utvorením si určitej predstavy o tom, ako vyzerá architektúra v Melze.

(Obrázky sú trochu väčšie a širšie, než obvykle, ale bolo to z mojej strany schválne rozhodnutie. Nechcem, aby ste si namáhali oči pozeraním mrňavých miniatúr, tak som tentokrát urobil výnimku v mojích blogerských zvyklostiach.)


Svitá. 

Slnko opäť vychádza ponad starobylú metropolu. Ďalší deň v meste, kde sa stretáva staré s novým...





































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































V urbanizovanej časti mestského štátu sa prelínajú a miešajú rôzne éry umelecko-architektonického aj technologického vývoja. Hoci vďaka rozmáhajúcej sa priemyselnej revolúcii je Melza už jednou nohou v 18. a 19. storočí, na zovňajšku väčšiny jej architektúry sa to odrazilo zatiaľ len veľmi málo. Prevažná časť verejných a súkromných budov v meste má skôr neskorostredoveký alebo ranonovoveký ráz. Miešajú sa tu slohy a štýly podobné gotike, renesancii, baroku. V menšej miere je tu badať aj architektúru podobnú klasicizmu, eklektizmu, rôznym historizujúcim slohom a sem-tam dokonca aj akúsi archaickú formu secesie.

Svojou polohou na kontinente, podnebím a kultúrno-historickým vývojom je Melza v mnohom podobná stredoeurópskym mestám z nášho reálneho sveta. Príležitostne je v nej badať aj určité črty miest juhovýchodnej Európy. Nečudujte sa preto, ak na mnohých fotografiách spoznáte známe alebo povedomé lokality. Je to zámerné. Niektorými črtami a reáliami evokuje Melza aj mestá iných európskych regiónov, vrátane niektorých západoeurópskych a pobaltských miest, najmä tých prístavných (hoci v tomto prípade ide o vnútrozemský, riečny prístav, nie o námorný prístav). Melza má v sebe niečo z Prahy, niečo z Krakowa či Wroclawu, niečo z Budapešti, hojnú dávku Prešporka, a aj detaily inšpirované niektorými historicky zachovanejšími a pôsobivejšími mestami na Slovensku, v Rumunsku, či na Ukrajine. Archetypálne Melza pripomína mnohé historické mestá spod Karpát alebo okolia Karpát, keby ste ich usalašili vedľa brehov veľtoku na spôsob Dunaja a Dnepra, dali im punc rozľahlého predmoderného veľkomesta, a vtisli ich chudobnejším a zaostalejším štvrtiam nádych nefalšovanej "dickensoviny". 

Asi najmodernejšou architektonickou zložkou Melzy je "svištivka" - viacúčelová železničná dráha postavená v nedávnej histórii mesta. Je jednou z hlavných a najvychýrenejších zložiek verejnej dopravy v meste a je otvorená každému, kto si môže dovoliť zaplatiť cestovné. Špeciálne postavené súpravy vozňov sú vybavené nastaviteľnými podvozkami, ktoré im dovoľujú prekonávať rôzne úseky vnútromestskej železnice buď ako riadne pozemné električky, ako vlaky nadzemnej železnice, vlaky podzemnej železnice (mesto má pár úsekov á la metro), ba dokonca ako pozemné lanovky, štverajúce sa hore kopcom. Ľudovú prezývku si železnica vyslúžila pre pomerne vysokú rýchlosť jej súprav. Podľa názoru mnohých mešťanov aj návštevníkov súpravy "len tak svištia", keď vás míňajú pri jazde po niektorom z úsekov železnice.

Poznámka na záver: Kde sa len dalo, snažil som sa vyhýbať obrázkom, v ktorom by boli sakrálne stavby s dobre viditeľnými insígniami reálnych vierovyznaní. Nevyšlo to všade, ale pri tom jednom-dvoch obrázkoch, kde to ešte vidieť, si prosím odmyslite kríže na kostoloch. Svätostánky v Aporue, hoci majú v princípe európsky charakter, nie sú samozrejme tak celkom totožné s našimi pamiatkami.


P.S. 
V tomto slede obrázkov sa nájde aj niekoľko mojích vlastných fotografií. Uhádnete, ktoré to sú ? ;-)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára